Korte excursie: "Een schat aan scherven" - Glasschilderkunst in Roermond tot 1600
vrijdag 27 december 2019, in het Historiehuis, Roermond
 

Daags na Kerstmis bezocht de kring Ter Horst van het LGOG met iets meer dan 20 belangstellenden de expositie Een schat aan scherven – Glasschilderkunst in Roermond tot 1600. Onder de deskundige leiding van de beheerder van het Historiehuis, de heer Gerard van de Garde, werd verteld over de vondst.
In 2009 werd in Roermond de grootste archeologische glasvondst ooit in de Benelux gedaan: een voorraad sloopglas met volop schitterende gebrandschilderde fragmenten uit de 15de en 16de eeuw. De interessantste fragmenten zijn gerestaureerd en de stukken uit de vondst zijn aangevuld met verwante ruitjes uit privécollecties.
Onderzoek aan de grotere fragmenten bracht verschillende kunsthistorische sensaties aan het licht. Zo werd duidelijk dat bepaalde langwerpig-florale versieringsmotieven typisch zijn voor de Rijn-Maasregio. Bij boordglaasjes vallen de talrijke Moors aandoende versieringen op, die zelfs alleen uit Roermond bekend zijn.
De Roermondse vondst werpt ook meer licht op het gebruik van de elite om gebrandschilderde medaillons te schenken aan bekenden en aan instellingen zoals kloosters. De schenkers lieten zichzelf op deze ruitjes vereeuwigen. Veel van hun namen zijn teruggevonden in de Roermondse archieven. Daarnaast zijn er veel medaillons met Bijbelse en allegorische voorstellingen.
Door onderzoek zijn ook verschillende afbeeldingen achterhaald die als voorbeeld hebben gediend voor Roermondse ruitjes.
Na de rondleiding werd nog nagepraat onder het genot van een kopje koffie/thee met Roermonds gebak!
 

Verslag: Marcel van den Munckhof

Terug


Start