Bezoek aan de kerk van Grubbenvorst
Woensdag 10 januari 2018

Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopneming, dat is de officiŽle naam van de kerk in Grubbenvorst. In de jaarlijkse cyclus van bezoeken aan kerken in de regio werd voor januari 2018 deze kerk uitgekozen. Een kleine 40 mensen kwamen luisteren naar de inleiders van deze avond, de heer Voesten van de historische kring Grubbenvorst-Lottum en de oud-pastoor van de kerk, eerwaarde heer Peeters.
De Onze Lieve Vrouwekerk te Grubbenvorst staat aan de rand van het dorp, vrijwel tegen de Maasdijk. Achter de kerk strekken zich de uiterwaarden van de Maas uit. De bebouwde omgeving is deels eind 19de eeuws en jonger.
De kerk die op 24 november 1944 werd verwoest, stamde voor het grootste deel uit de 15de en 16de eeuw. De gotische toren dateerde van omstreeks 1415. Opgravingen na de Tweede Wereldoorlog toonden aan dat ter plaatse mogelijkerwijs een houten kerk stond, die in een later stadium vervangen werd door een stenen zaalkerkje met een ingesnoerd, rond gesloten priesterkoor.
Na de verwoesting week de parochie uit naar het klooster van de Ursulinen aan de Bisweide, waar de kapel ging fungeren als parochiekerk. Alfons Boosten ontwierp in oktober 1948 een driebeukige hallenkerk met ronde koorpartij en een massief westwerk. De kerk zou 510 zitplaatsen voor volwassenen en 120 voor kinderen krijgen. Boven het altaar in deze kapel rees een toren omhoog, zoals die bij meer Boosten-kerken, zoals Horst, te zien is.
De kerk kon op 21 december 1952 in gebruik genomen worden; de toren was toen nog niet gebouwd. Het kerkbestuur vroeg in oktober 1952 toestemming om de toren tot tien meter te mogen optrekken. De toren werd in 1955-1956 gerealiseerd.

 

Verslag: Marcel van den Munckhof


Terug


Start