Avondwandeling in Hegelsom onder leiding van de heer Graad Tillemans
Woensdag 11 juli 2018


 

Een zestigtal mensen waren op woensdag 11 juli verzameld op het plein voor de Hubertuskerk in Hegelsom voor de jaarlijkse zomeravondwandeling, georganiseerd door LGOG kring Ter Horst. Inleider van dienst was de heer Graad Tillemans uit Hegelsom, voorzitter van de Heemkundekring in Hegelsom.

Op het plein, bij het monument van de "Tuut" vertelde hij dat Hegelsom eind 19e eeuw werd gesticht als heide-ontginningsdorp. Begin 20e eeuw ontstond de dorpskern. Het grondgebied van Hegelsom was al langer bewoond, waarvan de vondst in 1979 van het Vorstengraf uit omstreeks 700 voor Christus getuigt. Deze vondst werd gedaan aan de Reysenbeckstraat en bevatte onder meer een urn en een opgerold ijzeren zwaard.
Hegelsom is bekend vanwege de pluimveevakschool die er gevestigd was; verder valt de St.-Hubertuskerk op, gebouwd in 1933 door architect Joseph Franssen, en de bijbehorende pastorie. Ook een aantal langgevelboerderijen liggen in de directe omgeving.

We maakten een wandeling langs het jeugdwerk van Hegelsom, het kerkhof en kwamen bij het staakbonenveld terecht. Hegelsom is de "hoofdstad van de Staakbonen", zo mag je wel stellen. Vandaar dat de Staakboonroute ook via Hegelsom loopt. Ook de nieuwste uitbreiding van Hegelsom, met de "Dingsstraat" kwam zo aan bod. De straat is vernoemd naar de grote man achter de Pluimveevakschool.

Langs het Bakhuuske, waar nog uitleg kwam, ging de tocht naar Wieneshof. Over het terrein van de zorgboerderij mocht de weg vervolgd worden waarna we uiteindelijk bij de Pluimveevakschool aan kwamen. Daar konden nog foto's van Hegelsom van weleer bekeken worden, onder het genot van een drankje en kwam een einde aan deze geslaagde avond.

Verslag: Marcel van den Munckhof


Terug


Start