Excursie naar Oberhausen en Essen
Met een bezoek aan de Kaisergarten, de Gasometer en het Bunkermuseum in Oberhausen en het stadsdeel Kettwig, daat deel uitmaakt van de stad Essen.

Met een volle bus vertrokken we op zaterdag 14 april om kwart voor acht vanuit Horst naar het Duitse Ruhrgebied om daar enkele monumenten te bekijken. Geheel volgens planning arriveerden we tegen negen uur in de Kaisergarten in Oberhausen waar een uitstekende Kaffee und Kuchen op ons stonden te wachten.

Na deze versnapering op de vroege zaterdagmorgen gingen we, te voet, naar de Gasometer, een 117 meter hoge gasbuffer uit 1929 die nu wordt gebruikt voor sfeervolle exposities. De huidige expositie (de Roep van de Bergen) maakte een bijzondere indruk door de speciale effecten en de imposante hoogte van het interieur. De tentoonstelling gaat over de veelsoortigheid van de buitengewone bergwereld en er wordt over de fascinatie die bergen op ons mensen hebben, verteld.

Tegen elf uur stond een nieuwe, bijzondere expositie op het programma: het Bunkermuseum in Oberhausen. Deze bunker bood in de Tweede Wereldoorlog bescherming aan burgers en arbeiders tijdens Geallieerde luchtaanvallen en bombardementen. De bunker ligt midden in een woonwijk en is nog tamelijk intact. De bunker is zo klein dat onze groep in tweeŽn gesplitst werd voor de rondleiding.

Vervolgens gingen we met de bus naar winkelcentrum Centro waar iedereen zijn honger kon stillen en eventueel nog wat kon winkelen.

Om twee uur reden we naar het plaatsje Kettwig. Kettwig is een mooi historisch stadje aan de Ruhr dat nu onderdeel uitmaakt van de stad Essen maar zijn mooie historische centrum heeft bewaard. Oude kerken en vakwerkhuizen maken het tot een stadje dat een bezoek waard is. We werden anderhalf uur rondgeleid door twee gidsen; jammer was dat een van de gidsen zich in details verloor waardoor enkele mooie uitzichten gemist werden en later, in de vrije tijd, op eigen initiatief alsnog bekeken konden worden.

Voldaan reden we rond half zes terug naar onze vertrekplaats waardoor we mooi op tijd, voor zeven uur, weer terug waren in Horst.
 

Verslag:


Terug


Start