"Wintercursus "Popmuziek in Horst aan de Maas" door de heer Jan Droesen,
Dinsdag 17 en dinsdag 31 januari en dinsdag 7 februari 2017 in museum "De Kantfabriek" te Horst "
 

De Wintercursus van 2017 beziet de de historie (van Horst aan de Maas) in een iets ruimer perspectief dan wat we doorgaans gewend zijn. In een drietal lezingen wordt aandacht besteed aan "de Popmuziek in de gemeente Horst aan de Maas vanaf de jaren vijftig". Inleider en popkenner de heer Jan Droesen heeft nog eens contact gelegd met de leden van de vele (pop-) groepen die in deze periode bestaan hebben en heeft een schat aan gegevens en anekdotes verzameld. Ook is er veel beeldmateriaal verzameld, onder andere van de legendarische "Beatnight" gebeurtenissen in de Mèrthal. Maar ook zijn foto's verzameld uit privé albums die wellicht nog niet eerder gepubliceerd zijn.
Dit materiaal is voor deze cursus verdeeld in drie categorieën:

Avond 1: lichte muziek door de jaren heen
Hierbij komen onder andere Thei Buddiger, Piet Huys, Mash, Mieke Horst, de Aces, de  Ramona's en de Americaantjes aan bod. Mieke Horst (Mien Smulders) was zeer populair. De Americaantjes, de zusjes Mien en Annie van Rengs waren zelfs bij deze cursus aanwezig. De muziek bouwt nog voort op de jaren 50 en de typische "beat" is nog niet te horen. Tijdens de presentatie klinkt nog een keer "Piccolo Bambino" van Mieke Horst, mooie nostalgische tonen.

Avond 2: beatmuziek uit de jaren zestig.
De Beatles introduceren met hun "beat" een nieuw type muziek dat door veel groepen in Horst wordt nagevolgd. Legendarische namen zijn bijvoorbeeld Predilection, Desolation, Heat en niet te vergeten de Sparks. Ook kunnen nog worden genoemd Blitz en The Informers. Het is verbazingwekkend hoeveel groepen er in die tijd geweest zijn. De popmuziek op de radio en de hitparades hadden natuurlijk veel invloed. En misschien speelde ook wel een rol dat er her en der ruimte was om te repeteren. Veel anekdotes passeren de revue en bij het behandelen van de groepen worden filmfragmenten en geluidsfragmenten gespeeld. Deze avond wordt opgeluisterd door Jac Hanssen die live optreedt.

Avond 3: pop en rockmuziek vanaf de jaren zeventig tot ongeveer midden/eind jaren negentig.
Op deze avond komen we terecht in de modernere muziek. Zo wordt bijvoorbeeld muziek van "Dandy Lion" ten gehore gebracht die een eigen single hadden "Tomorrow, Today will be yesterday", een single die het respectabele aantal van 60.000 verkochte exemplaren heeft gehaald die vooral in Duitsland zijn verkocht. Ook komt de meidengroep "Nightshade aan bod. hun single "a Moment away" weerklinkt ook deze avond. Verder is er onder andere aandacht voor Nico Cordewener "Nico en het Huwelijk", die in een STER spot reclame maakt voor zijn muziek
. Ook minder bekende namen komen voorbij zoals The Slingerland Band en Chickweed. Horst en omstreken blinkt uit in een grote diversiteit aan muziek. Van een accordeonspeler tot een stevige rockband en alles wat daar muzikaal tussen in ligt! Opvallend is dat er in Horst slechts weinigen werden geïnspireerd door de opkomende disco rage. Die is aan de Horster artiesten vrijwel ongemerkt voorbij gegaan.

Aan het eind van de cursus kunnen we terugkijken op een heel speciale collectie historisch materiaal rond de popgroepen van eigen bodem dat nog nooit op deze manier bij elkaar was gebracht. De anekdotes waren smakelijk en de sfeer van toen herleefde weer met de mooie verhalen van Jan Droesen.

Foto-impressie, dit is slechts een selectie van de groepen die aan bod gekomen zijn.


De heer Jan Droesen tijdens zijn onderhoudende betoog.


Jac Hanssen tijdens zijn live optreden


De Americaantjes


Mieke Horst


Aces


Blitz


Booze Belly


Desolation


The Heat


The Heat op Midsummer pop in Meerlo


Mash


Sparks
Dandy Lion


Nightshade

Verslag: Pieter Jakobs

 


Terug


Start