Avondwandeling in Blitterswijck onder leiding van de heer Herman Loonen.
Woensdag 12 juli 2017


Ongeveer 40 mensen verzamelden zich in de kerk van Blitterswijck, die opengesteld was door de gastvrijheid van de pastoor. Na een welkomstwoord door de voorzitter van de kring vertelde de inleider, de heer Herman Loonen, vlot over de geschiedenis van het dorpje en van de kerk.

De oudste bekende datum van een kerk is 1406. In de jaren 1876-1878 werden een restauratie doorgevoerd maar op 21 november 1944 werd de toren door de zich terugtrekkende Duitsers opgeblazen, waarbij de kerk zwaar werd beschadigd. Door de gevechten nadien leed de kerk nog meer schade. Een voltreffer op de kelder, waar de roerende zaken waren ondergebracht, deed ook deze zaken verloren gaan. Direct na de oorlog werd besloten de kerk te restaureren.

Vervolgens had iedereen de gelegenheid om rustig de kerk te bekijken. De wandeling begon en er werd om de kasteelmuren gelopen over de Veerweg. De huidige toestand werd bekeken: over een tijd wordt een dijk gebouwd om nieuwe overstromingen van het dorp te voorkomen; de natuur zal er dan heel anders uit gaan zien!

De familie De Cocq van Haeften (eeuwenlang eigenaar van kasteel Ophemert in de Betuwe) kocht het kasteel in Blitterswijck en gebruikte het als zomerresidentie. In 1881 stierf deze adellijke familie uit waardoor het kasteel in andere handen overging.
Na verschillende andere bewoners te hebben gekend, waarover de inleider enkele smakelijke anekdotes vertelde, kwam het kasteel in 1904 in handen van Franse zusters die het echter voor 1920 alweer verlieten; de Paters van de Afrikaanse MissiŽn van Sint-Paulus uit Cadier en Keer kochten de gebouwen maar verkochten ze in 1935 aan Alfons Cremers, die het voor zijn dochters wilde kopen. Het kasteel werd echter in november 1944 door terugtrekkende Duitse soldaten opgeblazen. De overblijfselen werden in 1964 aangekocht door de gemeente Meerlo-Wanssum en in 1969 volgde archeologisch onderzoek. Dit had tot resultaat dat, terwijl de zichtbare muren van het kasteel teruggingen tot de 14e eeuw, er nog fundamenten van een ouder bouwwerk werden gevonden.

Van hieruit is het niet ver naar de Protestantse kerk van Blitterswijck, een toch wel opmerkelijk gebouw in dit dorpje van rond 1200 inwoners.

De Protestantse kerk werd in 1828 gesticht als Hervormde kerk door de kasteelvrouwe van Kasteel Blitterswijck. Het is een eenvoudig rechthoekig bakstenen zaalkerkje met een opvallende ingang (met ionische pilasters). De inventaris (doophek, preekstoel, banken, kroonluchter) is uit de tijd van de bouw.
Tegenwoordig is het gebouw in gebruik bij de PKN, maar alleen in de zomer worden er diensten gehouden. Op het naastgelegen protestantse kerkhofje is een grafzerk van A.U.M. baronesse de Cocq van Haeften, die in 1877 gestorven is.

Iets over half negen werd de rondleiding beŽindigd met een applaus aan de inleider. De meeste deelnemers dronken nog een glaasje in het plaatselijke cafť.

Verslag: Marcel van den Munckhof


Terug


Start