Avondwandeling in Sevenum
Woensdag 6 juli 2016

Onder begeleiding van de heer Mart Lenssen uit Sevenum

Sinds vele jaren organiseert LGOG Kring Ter Horst op de eerste woensdag van juli een avondwandeling in een van de kernen van de kring. De kern Sevenum was op woensdag 6 juli 2016 aan de beurt. Maar liefst 70 liefhebbers – leden en niet-leden – verzamelden zich op het plein naast de kerk om samen met de gids voor vanavond, ons lid, de heer Mart Lenssen, Sevenum te verkennen.

Het Wingerdplein – dat opgewaardeerd wordt tot Cuypersplein – werd als eerste aangedaan. De Nicolaasput op dit plein werd kort besproken waarna we verder liepen naar de kapel Onze Lieve Vrouw Ter Nood aan Den Eigen. De kapel werd gebouwd in 1676 door Jan Slots uit Helden. De legende wil dat Lucia Slots door de Peel wandelde en bijna slachtoffer werd van de wolf. In haar doodsnood bad zij tot Onze Lieve Vrouw. Zij trouwde omstreeks 1680 in Sevenum, maar of zij familie was van Jan Slots is niet duidelijk. De kapel van het wonderbare schot, zoals het in de volksmond ook wordt genoemd, vormt nog steeds een van de rustaltaren van de Sacramentsprocessie.

De weg werd vervolgd naar boerderij De Donck. De gids had met de eigenaar geregeld dat de locatie kasteel Huys De Donck kon worden bezocht. Recent is hier archeologisch vooronderzoek gedaan met enkele vondsten zoals de fundamenten en een idee van de bebouwing en de gracht. Ook kon een blik in de carrévormige binnenplaats van de boerderij worden geworpen.

Als laatste stond de Markt op het programma waar aandacht was voor de oude brouwerij aan de Donckstraat, het Oorlogsmonument, de Milleniumput en andere historische bebouwing. De afsluiting vond na 5 kwartier plaats, onder applaus aan de gids, bij het kunstwerk de tweekoppige ezel. Het beeld, ook wel de Zaerumse Ezel genoemd, werd in 1996 door de Oud-Carnavalsprinsen geschonken aan de bevolking van Sevenum (tijdens carnaval wordt Sevenum ut Ezelsriek genoemd). Toen Sevenum op 1 januari 2010 fuseerde met de gemeente Horst aan de Maas, dreigde het beeld van de ezel eigendom te worden van die gemeente. Er is toen een overeenkomst gesloten tussen carnavalsverenging Dun Ezelskop en Gemeente Horst aan de Maas dat de carnavalsvereniging elk jaar een bedrag van €11,11 huurgeld betaalt aan de gemeente voor de grond waarop dit kunstwerk staat geplaatst.

Verslag: Marcel van den Munckhof


Terug


Start