Voorjaarsexcursie Oostkantons
Zaterdag 16 april 2016

 

Zaterdagmorgen 16 april, rond half acht verzamelden de deelnemers aan de excursie naar de Belgische Oostkantons zich. Goedgemutst, rekenend op goed weer, ging de reis in een volle bus via de Duitse autosnelwegen (vanwege een verlengde afsluiting van de tunnels in Roermond) richting Malmedy. In de bus was al mooi geïllustreerd materiaal uitgereikt (aangeboden door het Verkeersbureau Bruxelles-Wallonie) zoals een kaart en achtergrondmateriaal bij de verschillende te bezichtigen zaken.

Via het plaatsje Limbourg, naamgever van onze provincie, reden we naar de stuwdam van La Gileppe. Het complex, in 1878 door koning Leopold II officieel geopend, is op dit moment naast een drinkwatervoorziening ook een toeristische attractie. Hoog boven de dam, in een toren van maar liefst 77 meter, genoten we van een kop verse gezette koffie of thee met een heerlijk appelgebak, aangeboden door de kring Ter Horst. Hierna was er ook nog tijd om, onder een stralend zonnetje, de directe omgeving van de stuwdam te bezichtigen.

Rond half elf ging de reis verder naar Malmedy over de Baraque Michel. In het Malmundarium kreeg iedereen de gelegenheid om met behulp van een audiogids de vijf musea in dit gebouw te bezichtigen: het Historium, het museum van papier, dat van het leer, het carnavalsmuseum en tenslotte de schatkamer van de kathedraal. Leuke bijkomstigheid waren de talrijke Waalse verenigingen die elkaar hier vandaag ontmoeten. Het waren vooral carnavalsverenigingen uit heel Wallonië die in kleurrijke verschijningen zich aan het publiek toonden.

Na de lunch ging de reis verder naar het museum van Baugnez44. Dit nieuwe museum (2007) over de Slag om de Ardennen laat het Duitse tegenoffensief genaamd "Operatie Wacht am Rhein" zien en illustreert met name de bloedige ontmoeting van de Duitsers en de Amerikanen op 17 december 1944. Met een Nederlandstalige audiogids kon iedereen volgens persoonlijke voorkeur het museum bekijken.

Omdat er nog wat tijd over was besloot de organisatie terug te rijden langs de racebanen van Francorchamps en naar Spa te gaan. In het centrum van deze "ville thermale" was nog gelegenheid – letterlijk tussen twee regenbuien door – om iets te gebruiken of om Spa eventjes te bekijken.

Rond kwart over vijf ging de bus richting Horst waar we rond tien over zeven waren en iedereen moe maar voldaan huiswaarts kon keren.

 

 

Verslag: Marcel van den Munckhof


Terug


Start