Planten Mispelboom
Zaterdag14 maart 2015

Het LGOG kring Ter Horst vierde verleden jaar haar veertigjarig jubileum. In het kader van de jubileumactiviteiten was ook het aanbieden van een mispelboom aan de gemeente Horst aan de Maas gepland. Omdat het uitzoeken van een juiste plaats, een juist tijdstip en een goede boom enige tijd vergde is het planten uitgesteld tot dit voorjaar. Dhr. Ir. Kees van Rooij, burgemeester van de Gemeente Horst aan de Maas, verrichtte de officiële plantingshandeling. De aanschaf en het planten is gebeurd in samenwerking met de Stichting “Landschap Horst aan de Maas”, de Stichting “Kasteel Huys Ter Horst” en de gemeente Horst aan de Maas. Zo'n 45 belangstellenden waren aanwezig om de burgemeester aan te moedigen!
Het bestuur van LGOG kring Ter Horst heeft juist voor een mispelboom gekozen omdat deze boom in het wapen van de gemeente Horst aan de Maas voorkomt. Meer bijzonderheden kunt U in de tweede alinea lezen.
Aansluitend konden de aanwezigen deelnemen aan een excursie op de kasteelruïne. De laatste jaren is er hard gewerkt door de vrijwilligers van de stichting die de kasteelruïne beheert. De heer Jos Jenniskens gaf uitleg bij hetgeen al gerealiseerd is en ook ging hij in op de toekomstplannen.
Na afloop werd er door de kring Ter Horst een proeverijtje mispel likeur aangeboden.

De gemeente Horst aan de Maas ontstond op 1 januari 2001 uit een vrijwillige fusie van de gemeenten Broekhuizen, Grubbenvorst en Horst.
Toen is gekozen voor het wapen van de uitgestorven familie Van Mirlaer (van Meerlo), waaraan werd toegevoegd een zilveren zoom van vijf mispelbloemen. Jacob van Mirlaer die in 1345 Heer van Horst was, de eerste “Heer van Horst” voor zover nu bekend is. De zilveren zoom of rand staat symbool voor de Maas die als een zilveren lint langs de oostgrens van de gemeente stroomt. Die mispelbloemen staan symbool voor de historische verbondenheid van de hele gemeente met het voormalige hertogdom Gelder. Men kan ze ook laten verwijzen naar de vijf voormalige schepenbanken binnen de huidige, nieuwe gemeente: Broekhuizen, Ooyen, Lottum, Grubbenvorst en Horst.
Bij de fusie op 1 januari 2010 met de gemeente Sevenum en een gedeelte van de gemeente Meerlo-Wanssum is besloten om het wapen ongewijzigd te laten.
De beschrijving van het wapen is als volgt:
In goud drie dwarsbalken van sabel en een schildzoom van zilver, beladen met vijf mispelbloemen van keel, geknopt van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.


Het wapen van Horst aan de Maas

 

Verslag:


Terug


Start