Voorjaarsexcursie Antwerpen, met een bezoek aan beeldentuin Middelheim en het MAS.
Zaterdag 11 april 2015

Op zaterdag 11 april vertrok de kring Ter Horst van LGOG met een extra grote bus naar Antwerpen. In de morgenuren stond een bezoek brengen aan de beeldentuin Middelheim op het programma, gevolgd door een bezoek aan het MAS, de trots van Antwerpen. Daarna volgde een rondrit onder begeleiding van een plaatselijke gids door Antwerpen en Berchem waarna er nog een uurtje de tijd was om in het centrum van Antwerpen rond te verkennen.

Om iets voor tien uur arriveerden we in de beeldentuin Middelheim, waar begonnen werd met koffie/thee en taart. Vervolgens kon iedereen, voorzien van een plattegrond, de tuin bekijken. Een bijzonder attente opzichter van het park heeft zijn diensten aangeboden aan geïnteresseerden en maakte een wandeling langs de meest bijzonder objecten. De collectie van het Middelheimmuseum is goed voor zowat 400 kunstwerken. Ze wordt sinds meer dan 50 jaar opgebouwd, gaat van circa 1900 tot vandaag en brengt een mooi internationaal overzicht van moderne en hedendaagse kunst. Jaarlijks breidt de collectie uit. Er staan ongeveer 215 beelden opgesteld. Onder statige bomen, langs brede wandelpaden en op uitnodigende grasvelden zagen we namen als Auguste Rodin, Rik Wouters, Henry Moore, Juan Muñoz, Carl Andre, Panamarenko, Franz West, Erwin Wurm en vele anderen.

Helaas was het weer een beetje spelbreker; toen we de bus instapten naar het MAS, begon de zon er voorzichtig door te komen. Rond het middaguur waren we bij het MAS. Er was gelegenheid om het museum en haar collectie te bewonderen. In het MAS (Museum aan de Stroom) maakten we kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen. Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het MAS verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Over de stad, de stroom en de haven. Over de wereld in al zijn verscheidenheid. Over de verbondenheid van Antwerpen met de wereld. Het MAS is een bijzonder gebouw op een bijzondere plek in een bijzondere omgeving. Samen met wat er binnen te zien en te beleven valt, zorgen ook het gebouw en de omgeving voor de aparte "MASbelevenis". Het gebouw is Antwerpens nieuwste toren (60 meter hoog) en verwijst naar de 16e eeuwse stapelhuizen die zo typisch zijn voor de stad. De 'museumboxen' zijn zo gestapeld dat er een spiraaltoren ontstaat. Al stijgend krijg je een steeds wisselend uitzicht op de stad. De buitenzijde van het MAS en het museumplein versterken de MASsfeer.

Om drie uur ging de rit met de bus verder. De gids, de heer Guy Saen, vertelde geanimeerd over de verschillende wijken van de stad en liet die ons ook zien. Uiteindelijk kwamen we in de omgeving van Berchem uit waar vooral de aandacht ging naar de vele gebouwen uit de Jugendstilperiode, die in deze omgeving staan. De ontwikkeling van de Cogels-Osylei (1881–1914) liep parallel met de hoogtijdagen van bouwstijlen als Jugendstil, Art-Nouveau, Eclectische stijl en Neoclassicisme. Naar deze periode wordt nostalgisch verwezen met de Franse term "belle époque" (het mooie tijdperk). Architecten als Jacques de Weert, Jules Hofman, en Joseph Bascourt hebben hier fraaie woningen ontworpen voor de gegoede burgerij. Vooral bij huizen als 'De Roos' en 'De Zonnebloem', ontworpen door architect Jules Hofman, en 'De Iris' door architect Van Den Bossche en 'Quinten Matsijs' door architect Jacques De Weerdt zijn fraaie art-nouveau elementen verwerkt in de façades. Alle huizen hebben een voortuintje. We hebben, helaas weer met wat regendruppels, de straat en zijn omgeving bekeken, wat voor velen een architecturale belevenis was.

De rondrit eindigde in de buurt van het centrum waar we nog een uurtje de tijd hadden om de Groenplaats en het stadhuis van buiten te bekijken en waarbij we ook nog iets gebruikt hebben. Tegen zes uur ging de bus richting Horst, waar we iets voor acht uur veilig arriveerden, moe maar voldaan van een dagje wereldstad!
 

Verslag: Marcel van den Munckhof


Terug


Start