Avondwandeling Meterik, onder begeleiding van de heer Jeu Tacken.
Woensdag 2 juli 2014

Op deze mooie zomeravond hadden zich 56 belangstellenden gemeld om deel te nemen aan de jaarlijkse zomeravondwandeling van het LGOG kring Ter Horst door een van de kerkdorpen van de gemeente Horst aan de Maas.
De heer Jeu Tacken, geboren en getogen in Meterik, leidde ons rond door het dorp. Begonnen werd bij de kerk, waar eerst in het kort de geschiedenis van het dorp werd verteld. Vanaf de eerste bewoning op het Meterikse veld tot heden. Het waren vooral agrariërs. De eerste sporen stammen uit de Romeinse tijd. Steeds is het dorp onderdeel geweest van de gemeente Horst, men was op voor allerlei voorzieningen aangewezen op deze plaats, ook ging men daar ter kerke.
Op een boeiende wijze vertelde de heer Tacken over de problemen die er waren toen Meterik zich als dorp meer wilde afsplitsen van Horst. Dit speelde rond 1900. Er was veel verzet, vooral van de Kerk en de middenstand van Horst. Men was bang dat men inkomsten zou missen als de inwoners van Meterik niet meer in Horst naar de kerk hoefden te komen. Maar uiteindelijk is het er toch van gekomen, eerst een kapel met beperkte mogelijkheden, later een echte kerk vernoemd naar Sint Jan Evangelist.
Tijdens de wandeling werd ook verteld over de fraaie woningen die Meterik kenmerkt. Met name de rijkere boeren hadden wel gevoel voor status en zij bouwden om de bestaande woningen een nieuwe gevel, twee etages en een spits dak. Een zogenaamde “Engelse kap” is er niet te zien. Dat sommige bovenverdieping niet of soms als zolderschuur werden gebruikt maakt het verhaal alleen maar amusanter.
Tegelijkertijd met de bouw van de kerk waar toen eigen diensten mochten worden opgedragen werd ook een kerkhof ingericht. Helaas zijn daar vele mooie grafmonumenten verdwenen. In een tijd van versobering en uniformiteit werden deze geruimd en moesten plaats maken voor betonnen grafmonumenten. Het graf van de eerste inwoner die op dit kerkhof begraven werd is er nog steeds. Zeer opvallend op het kerkhof zijn de twee ongeveer honderd jaar oude beukenbomen, stammend uit de beginjaren, die van uitzonderlijke schoonheid zijn.
Ook bijzonder in het dorp is het voormalige klooster St. Theresia van de Kleine Zusters van de Heilig Joseph. Nu in gebruik als appartementen, maar jarenlang was dit de meisjesschool van het dorp. Nog bekender was dit klooster echter vanwege de naaischool van de zusters. Jarenlang werden hier naailessen gegeven aan meisjes uit de verre omgeving. Gelukkig is ook dit gebouw voor de gemeenschap bewaard gebleven.
Nog even werd stil gestaan bij de plaats waar 27 september 1944 een Engelse bommenwerper neerstortte. Binnenkort wordt in Meterik een monumentje opgericht ter nagedachtenis aan het omgekomen bemanningslid.
Tenslotte werd nog een bezoek gebracht aan de molen “Eendracht maakt Macht”, toentertijd opgericht om de kerk te financieren. De molen was al honderd jaar oud toen hij in het noorden van het land werd aangekocht en in het Meterikse veld werd herbouwd. Nu wordt de molen door een stichting in stand gehouden als toeristische attractie en als herinnering aan het verleden.
Helaas zijn uit het dorp de bank en veel winkels, bakkerijen en kruideniers, verdwenen maar gelukkig zijn er nog wel twee horecagelegenheden en daar werd deze geslaagde zomeravondwandeling onder het genot van een drankje afgesloten.
 

Verslag: Jan Vissers, secretaris


Terug


Start