Excursie naar Burg Vogelsang en Kornelimünster
6 april 2013

Burg Vogelsang:
Op een beboste bergwand boven de Urftdalafdamming werd in de jaren 1934 tot 1936 dee erste bouwfase van de "Ordensburg" Vogelsang aangevangen, een opleidingsplaats voor de komende partijgeneratie van de NSDAP. Het begrip "Ordensburg" ontstond naar aanleiding van de behoefte van de partij en het staatsbestuur om zich sterkere symbolen uit de Duitse geschiedenis eigen te maken en ze ideologisch een andere uitleg te geven.
Het bouwcomplex Vogelsang is in geen geval een middeleeuwse hoogteburcht, maar een modern utiliteitsgebouw uit gewapend beton met breuksteenblindering; de wachttoren werd als watertoren gebruikt. De leerlingen waren ook geen leden van een orde in de zin van de middeleeuwse riddergemeenschappen, maar fanatieke aanhangers van het systeem die zich arrogant en hoogdravend als jonkheer karakteriseerden.
De Britse bezettingsmacht installeerde in 1946 rond het terrein een troepenoefenplaats en richtte een bureau voor een plaatscommandant en een kazerne in. Daarbij moest ook het nabijgelegen Eifeldorp Wollseifen op bevel van het Britse militair bestuur ontruimd worden. In 1950 namen de Belgische strijdkrachten het garnizoen over en gaven het de naam "Kamp Vogelsang". Er ontstonden talrijke nieuwe bouwcomplexen: Vogelsang werd reeds vroeg NAVO-oefenterrein, dat eveneens door eenheden van het Duitse leger werd gebruikt.

Kornelimünster:
Vlakbij Aken ligt het historische plaatsje Kornelimünster dat sinds 1972 ook deel uitmaakt van de gemeente Aken. Het ligt in het dal van de Inde omgeven door Walheim, Venwegen, Breinig, Dorf en Brand. Midden in het plaatsje ligt de centrale markt met fraaie burgerlijke woningen uit de 17e en 18e eeuw. Opvallend is de gesloten bouwwijze met de smalle huizen met merendeels spitse gevels. Het bouwmateriaal is een bruinachtige Devonische breuksteen en de zogenaamde Blauwsteen, een kolenkalksteen. Hier en daar is het gebruik van vakwerk waar te nemen. De huizen zijn vaak met leien gedekt. De eerste verdieping van de huizen ligt vaak hoger dan het straatniveau en dikwijls hebben de huizen kelders. Hier werd onder meer de wijn die op de Burgberg groeide opgeslagen. Katrollen laten zien dat vroeger ook in de opslagruimtes op de zolders goederen werden opgeslagen. Erkers en tralievensters verfraaien de aanblik van het plein. Het stedelijke uiterlijk van het plaatsje gaat terug op de tijd dat Kornelimünster pelgrimsoord en toeristenoord was. De bouwwerken zijn nog goed bewaard doordat het plaatsje tijdens de laatste oorlogen gespaard bleef. We bezoeken tijdens de rondleiding de Sint-Corneliuskerk.
De vroegere kloosterkerk is nu veranderd in een parochiekerk. De kerk is een drieschepige kerk waarin het redelijk donker is. In de kerk is een barok altaar en een barok orgel van J.J. Couven te vinden. Heel fraai is ook het koorgestoelte op het altaar. Dit is gemaakt in houtsnijwerk. Op de pijlers zijn enkele fresco’s te zien met een heilige met staf en een heilige die een duivel aan zijn voeten heeft. Voor in de kerk zijn twee doorgangen waarboven de beelden van Petrus en Paulus te zien zijn. Ook staat er een zandstenen beeld van Sint-Cornelius met op de pilaar ook kleine afbeeldingen van heiligen en pelgrims.

Het aantal deelnemers bedroeg 52. Het was de laatste dag van een lange koudeperiode, met het weer hadden we het duidelijk minder goed getroffen. Het sneeuwde zelfs nog een beetje. Onze gidsen waren de heer René Claeys, die als Vlaamse militair gediend had in Vogelsang, en de heer Jost Stodt, die in Maastricht geneeskunde had gestudeerd. De gids in Kornelimünster was de heer Herbert Wilms van de Heimatverein Kornelimünster.


"Kaffee en Kuchen"


De filmzaal uit de 50er jaren, geheel in originele stijl gerestaureerd


Onze Vlaamse gids, de heer René Claeys leidt ons met kennis en humor door Vogelsang


De andere uitstekende Nederlandstalige gids, de heer Jost Stodt


Aan het complex zullen nog gedurende een lange tijd restauratiewerkzaamheden plaatsvinden


De (naoorlogse) kazerne


Het complex "Vogelsang" van de architekt Clemens Klotz uit Keulen


"Burgschänke" nu


Interieur van de eetzaal van de "Burgschänke" omstreeks 1938


"Burgschänke" omstreeks 1938


Haardkamer nu


Haardkamer met reliëf "Wilde Jagd" omstreeks 1938


Aankomst in Kornelimünster


Kennismaking met de gids, de heer Herbert Wilms, die uitgebreid stil zal gaan staan bij de Kornelimünster monumenten.


Benediktiner Abtei Kornelimünster


Het "Kölner Tor"


Bergkirche St. Stephanus


De 1000 jaar oude crypte van de bergkirche St. Stephanus


Interieur van de St. Korneliuskirche


Barokorgel van de St. Korneliuskirche


Huizen aan de markt van Kornelimünster


Terug


Start