Bezichtiging Sint Johannes de Doperkerk Meerlo
Met een toelichting door de heer Reinier Thiesen en de heer Arnold Jacobs op 9 januari 2013.

 

Ongeveer 40 deelnemers kwamen opdagen om de kerk van Meerlo van binnen te bekijken. De heer Arnold Jacobs gaf een korte uiteenzetting over de bouwgeschiedenis van deze kerk aan de hand van een power-pointpresentatie.
De oorspronkelijke Sint Joannes de Doperkerk van Meerlo ontstond in het jaar 1500. Hiervan is alleen nog een tekening van de plattegrond beschikbaar. De kerk onderging diverse verbouwingen en aanbouwingen. De kerk werd rond 1934, o.l.v. de nieuwe pastoor W. van Lokven vervangen, naar ontwerp van architect J.J. van Groenendael. Toch heeft de pastoor zijn nieuwe kerk niet gezien, hij overleed in december 1934. Zijn opvolger, pastoor J. Schreurs, kon met Kerstmis 1935 de nieuwe kerk inzegenen. Tijdens de oorlog had ook deze kerk, zoals zo vele andere, veel te lijden van de oorlogsschade.
Op woensdag 22 november 1944 om 16.30 uur bliezen de Duitsers de toren die voor de kerk stond op, zodat hij geheel vernield werd en in zijn val het belendende kerkschip zwaar beschadigde. Zelfs in het priesterkoor en het dwarsschip werden vernielingen aangericht. Met taaie en rustige volharding was pastoor Schreurs voor de tweede maal bouwheer: een nieuwe toren, nieuwe klokken, een nieuw orgel enz. De financiële hulp der parochianen daarbij was bijzonder groot. Pastoor Th. Smeets die hem opvolgde kon voortbouwen op het zeer vele goede, door zijn voorganger op velerlei terrein tot stand gebracht. In 1946 werd de zwaar beschadigde kerk gerestaureerd en op 1 januari 1947 weer in gebruik genomen. De nieuwe toren is werd in 1954 gebouwd door Gebr. Linskens uit Blitterswijck en was klaar op de dag voor Pasen [9 april] 1955. In de toren zijn 4 nieuwe klokken aangebracht.
Daarna maakte het gezelschap onder leiding van de heer Reinier Thiesen een rondgang door de kerk en deze wees de geïnteresseerde toehoorders op de diverse beelden en schilderijen in de kerk. Uiteraard werden ook de schilderijen van de kruisweg, gemaakt door de Venlose kunstenaar Sef Moonen, bekeken. Van de gebrandschilderde ramen konden alleen afbeeldingen getoond worden. Opvallend was dat van vele beelden niet de herkomst, leeftijd of maker en/of schenker bekend is. Nog een mooie taak voor een degelijk archiefonderzoek.
 


De heren Jacobs en Thiesen, de inleiders van deze avond


De doopkapel


Sint Goar in de doopkapel


Het schilderij in de doopkapel


De schilderijen links en rechts vóór in de kerk


Bewonderen van de kerkschatten


Sint Goar

Verslag: Jan Vissers


Terug


Start