Kleine excursie in Horst
Met een keuze uit de volgende bestemmingen:
- Het atelier van kunstenaar Bert Coppus
- Het Koperslagersmuseum familie Van der Beele
- De Sint-Lambertuskerk met haar kerkschatten

Gehouden op 27 december 2013

In het kader van een "uitwisselingsproject" tussen twee LGOG-kringen, werden de leden van de kringen Maas en Niers en van Ter Horst uitgenodigd deel te nemen aan de zogenoemde "Kleine excursie" in de kerstvakantie. De bedoeling is om leden van de eigen kring kennis te laten maken met de leden van de andere kring door middel van een gezamenlijke kleine excursies in de eigen plaats. Op vrijdagmiddag 27 december kwamen maar liefst 42 leden bij elkaar in Horst. Begonnen werd met een ontvangst met koffie en vlaai in de gebruikelijke lokaliteit van de kring Ter Horst, café/zaal "De Leste Geulde". Na een woord van welkom namens beide kringen ging de groep uiteen om in twee rondes deel te nemen aan twee van de drie bezoeken.
Atelier Bert Coppus was een van de mogelijkheden: Bert Coppus (1932) is een gerespecteerd kunstenaar. Als Horster jongen was het indertijd verre van gewoon om in Maastricht te gaan studeren en vooral voor een artistiek beroep. Bert's vader was aanvankelijk tegen de "roeping" van zijn zoon en zag hem liever in het bedrijfsleven. Maar het talent van zijn zoon kon niet ontkend worden. Toen Coppus eind jaren vijftig afstudeerde, kwam hij uit een lichting kunstenaars die was opgeleid om de kunst die door de oorlog was verdwenen, te vervangen. Glas in lood voor kerkgebouwen was hier een onderdeel van. Oorspronkelijk werkte hij in het onderwijs maar later kwam Bert Coppus in de "luxe positie" te kunnen leven van de kunst. Hierdoor nam hij weer afscheid van het onderwijs. Sinds 1995 runt hij een eigen klein maar mooi museum en dit gaan we bezoeken. Bert zelf zal ons rondleiden.
Een tweede mogelijkheid was Koperslagerij Paul van der Beele: het museum, dat in 2013 dertig jaar bestaat, heeft in die tijd tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland getrokken. Van der Beele heeft veel prachtige opdrachten gekregen waaronder het vervaardigen van twee lezenaars (boekstandaards) voor Aruba, een kroonluchter voor de kerk van Meterik, een paaskandelaar voor Milsbeek en vooral het werk voor het Château de Versailles in Frankrijk. Regelmatig zijn er in de afgelopen jaren ook exposities gehouden. Het kleine museum met een grootse collectie koperen gebruiks- en siervoorwerpen.
De derde bezoekmogelijkheid was de Sint-Lambertuskerk behoeft eigenlijk geen inleiding. Het is een van de beroemdste naoorlogse kerken van Limburg in het begin van de vijftiger jaren ontworpen door de Maastrichtse architect Alphons Boosten. Ons LGOG-lid Wim Moorman heeft onlangs een schitterend boek over de kerk geschreven De hemel op aarde genoemd. Tevens bevat de kerk een prachtige collectie kerkschatten, waaronder een tiental middeleeuwse beelden van de meester van Elsloo. Daarnaast bezit de kerk een grote verzameling liturgische gewaden.
Om vijf uur werd de bijeenkomst op de verschillende plekken afgesloten en konden beide besturen terugzien op een geslaagde ontmoeting.


 

Verslag: Marcel van den Munckhof


Terug


Start