Wandeling door Griendtsveen in het kader van 150-jaar LGOG
Gehouden op zaterdag 25 mei 2013 onder begeleiding van de heer Wien van Mullekom


Terwijl in grote delen van Limburg de wolken vochten met de zon, scheen in Griendtsveen op zaterdagmiddag 25 mei het zonnetje volop. In het kader van het jubileumjaar van het LGOG organiseerde de kring Ter Horst een wandeling door Griendtsveen. De heer Wien van Mullekom (Gebbel) was door het bestuur van de kring bereid gevonden om de groep te begeleiden. Met een dertigtal belangstellenden gingen we in de middaguren op pad.
De geschiedenis van Griendtsveen, in het westelijke deel van de huidige gemeente Horst aan de Maas (en daarmee ook het westelijke deel van de kring Ter Horst), is nauw verweven met de ontginning van de Peel. De spoorlijn van Eindhoven naar Venlo, aangelegd in 1866, was van groot belang bij de ontginning van het veengebied. Aannemer van deze spoorlijn was Jan van de Griendt (1804-1882), een koopman uit Den Bosch. Hij was in 1853 een van de oprichters van de "Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel", later omgedoopt in "Maatschappij Helenaveen". Van de Griendt stichtte het dorp Helenaveen; zijn zoons Jozef en Eduard zetten zijn werk voort en stichtten rond 1885 het dorp Griendtsveen. Het dorpje heeft een zeer schilderachtige ligging en een beschermd dorpsgezicht.
De schrijver Toon Kortooms ligt in Griendtsveen begraven op het kerkhofje achter de kerk. Zijn vader was directeur van het Deurnese gemeentelijke veenbedrijf. Dat bedrijf en zijn ouderlijk huis stonden "nog net" in de gemeente Deurne, maar vlakbij Griendtsveen. Zijn sociale leven speelde zich dus af in het dorp Griendtsveen.
De tocht begon met een bezoek aan het graf van de schrijver; hierna werd de kerk van de H. Barbara nog bezocht en vervolgens gingen we op pad met Gebbel. De wandeling voerde langs de villa's van de familie Van de Griendt, de arbeidershuisjes en de zogenoemde "twaalf apostelen" (oorspronkelijk twaalf huisjes voor het kader van de fabriek). Tijdens de wandeling lardeerde Gebbel het verhaal met talrijke anekdotes en wetenswaardigheden.
Verschillende kanalen stromen door en langs het dorp. Een blik werd nog geworpen op de plaats waar het haventje was, de turfstrooiselfabrieken en de verschillende uitspanningen, schaftketen en dergelijke.
Bij het beeld van Eduard van de Griendt eindigde na bijna twee uur de tocht. In Herberg De Morgenstond werd tenslotte nog nagepraat onder het genot van een kopje koffie met Limburgse vlaai.


Bij de schaftkeet


Bij het kanaal


 


Eduard van de Griendt en Gebbel


Voor de St. Barbarakerk


Villa Sphagnum


Het voormalige ziekenhuisje achter de school
 


De brug over het kanaal

 

Verslag: Marcel van den Munckhof


Terug


Start