Lezing: "De geschiedenis van de familie Esser"
Gehouden in "De Leste Geulde" op woensdag 30 januari 2013 door de heer Jan Min.


Op 13 januari 1812 trouwde in Venray Pieter Conraad Esser met Petronella Driessen. Op zich geen wereldschokkend gebeuren. Toch is dit huwelijk het begin van een zich steeds verder ontwikkelend geheel van bestuurlijke en financiŽle macht in Noord-Limburg. Twee zonen uit dit huwelijk werden achtereenvolgens burgemeester van Venray. Ze werden opgevolgd door de neef. Deze op zijn beurt werd in Horst opgevolgd door zijn achterneef en in Meerlo eveneens.
Huwelijksverbanden met de bekende families Hafmans, Steegh, van Wylick, le Bun, Verblakt, v.d.Boogaart en Engels legden de basis voor een uitgebreid netwerk van bestuurlijke invloed. Op bestuurlijk vlak waren vertegenwoordigers van de verschillende families gekozen in provinciale en landelijke organen als de Tweede en Eerste Kamer. Tevens waren deze families zeer invloedrijk op industrieel gebied en manifesteerde zij zich als eerste projectontwikkelaars in Limburg. Ook hielden zij zich bezig met ontginning van de Peel. Ook bezaten zij diverse belangrijke panden in onder andere de Grotestraat in Venray. Ook in Horst bezat de Familie Esser veel onroerend goed. Zo werd met name Kasteel Well gekocht. Vertaald naar de huidige waarden bezaten genoemde families in die periodes reeds miljoenen guldens.

Tegelijk met bovenstaande ontstond en dezelfde periode de Venrayse Schaapscompagnie, hetgeen een handelsconglomeraat werd met internationale vertakkingen met onder andere handelsbetrekkingen met ArgentiniŽ en de Baltische Staten. Lang hebben deze twee organisaties naast elkaar geopereerd. Aan het einde van de negentiende eeuw kwam er een ďkruisbestuivingĒ door onderlinge huwelijken.

Vanaf 1900 werd begonnen met verkoop en verdwenen beide organisaties in Noord-Limburg.
Ze verhuisden naar Breda en dan komen de families Vroom en Dreesmann en Brenninkmeijer (onder andere eigenaren van C & A) in beeld.
Enkele familieleden vindt men nog terug in de regio Nijmegen/Arnhem.


Verslag: Arie Snellen.


Terug


Start