Bezichtiging St. Gertrudiskerk Lottum
Met een toelichting door mevrouw Toos in 't Zandt en de heer Roger van dijk op 11 januari 2012.

 

Zo'n 50 personen maakten gebruik van de gelegenheid om eens nader kennis te maken met de kerk van Lottum. Zoals vrijwel alle kerken in Noord Limburg betreft het ook hier een nieuwe kerk, gebouwd op de plaats van haar voorganger, maar wel een kwartslag gedraaid. Mevrouw Toos in 't Zandt geeft een uitgebreide toelichting bij het gebouw en bij de kunstwerken waarvan er vele de oorlog ongeschonden hebben doorstaan. De kunstwerken worden getoond door middel van lichtbeelden, zo kan de groep gewoon blijven zitten en wordt de rondgang als het ware virtueel gemaakt.
De kerk te Lottum wordt in de archieven voor het eerst in 1400 vermeld. In de vijftiende eeuw werd een nieuwe kerk gebouwd. De toren werd blijkens een gedenksteen in de muur gebouwd in 1498. Op 23 november 1944 werd de kerk door de terugtrekkende Duitsers opgeblazen en geheel vernield. De toenmalige pastoor Kerbosch zocht de heer Joseph Franssen aan als architect van een nieuw te bouwen kerk. De plattegrond van middenschip, koor en toren is vrijwel een kopie van zijn voorganger. Deken Debije van Horst legde op 16 juli 1950 de eerste steen. Op 28 juli 1951 werd de kerk in gebruik genomen. De consecratie vond plaats op 20 maart 1966. De toren werd pas in 1959  voltooid.
Van de vele kunstwerken zijn onder andere vermeldenswaardig de fraaie glas-in-loodramen van Joep Nicolas uit 1966, het 14e eeuwse doopvont, de polychrome beelden van de Meester van Varsseveld en de schilderijen "St. Antonius Abt" en de "Kruisiging" van de schilder Douven.

Na deze inleiding van mevrouw In 't Zandt was de beurt aan de heer Roger van Dijk om een toelichting te geven bij het orgel. Het oorspronkelijk uit 1881 daterende instrument werd gebouwd door Randebrock (Paderborn, D). Dit orgel werd in 1944 ernstig beschadigd; ongeveer de helft van de orgelpijpen was nog bruikbaar. Deze resten werden door Verschueren Orgelbouw (Heythuysen) hergebruikt bij de in 2004 gereed gekomen reconstructie van het oorspronkelijk orgel uit 1881. De heer van Dijk legt aan de hand van een echt functionerend model uit hoe een orgel eigenlijk in elkaar zit. En natuurlijk moest er ook een stuk worden gespeeld. Dat was een fraaie toegift bij deze kleine excursie die door de bezoekers in dank werd aanvaard!


De gekruisigde Christus


St. Antonius abt


De oude kerk die in 1944 geheel werd verwoest


Zicht van de zangtribune op het altaar


Zicht op de zangtribune en het orgel


Toelichting van de heer Roger van Dijk met het werkende orgelmodel


En natuurlijk de toegift.

Verslag: Pieter Jakobs


Terug


Start