Lezing: "Geijsteren, kasteel en landgoed"
Gehouden in "De Leste Geulde" op woensdag 12 december 2012 door Baron De Weichs de Wenne en de heer Jacobs.


Voor een groot aantal aanwezigen ( 115 personen) gaf Baron de Weichs de Wenne een lezing over het bezit van Landgoed Geijsteren binnen zijn familie.
Door het huwelijk van Maria Anna Louise van Hoensbroek in 1806 te Venlo met de edelman Caspar von Weichs zur Wenne is het landgoed in het bezit van de familie von Weichs zur Wenne . Zij woonden in Geijsteren of op het landgoed in Wenne in het Sauerland.
Na het Congres van Wenen in 1815 werd Geijsteren toegevoegd aan de Nederlandse Staat.
Baron de Weichs de Wenne werd in 1816 bij Koninklijk Besluit benoemd tot lid van de Ridderschap van de Provincie Limburg.
De huidige Baron Caspar Wilbert Joseph de Weichs de Wenne trouwde op 1 mei 1965 te Beers met Judith barones van Hovell tot Westerflier en Weezeveld.
Het landgoed is 700 hectare groot en bestaat uit weiden, teeltgrond en bossen. Er zijn nog diverse boerenhoeven die behoren tot het landgoed en herkenbaar zijn aan de zwart/witte luiken. Indien zij niet meer gebruikt worden als boerenhoeve, zijn ze verbouwd tot woningen en zijn ze in gebruik voor bijvoorbeeld bed en breakfast. De bossen zijn opengesteld voor het publiek en men kan er heerlijk wandelen.
Op het landgoed bevinden zich ook nog diverse kapellen en in het bijzonder de H. Willibrorduskapel, midden in de bossen, waar in de maanden juni t/m augustus wekelijks op woensdagavond een H. Mis wordt opgedragen.
Ook is er nog de bekende “Rosmolen”en een modern golfterrein.
Bekend is ook het Koninklijke Gilde St. Willibrordus , met een ledenaantal van 85 personen op een bevolking van 450 personen, die de cultuur van het dorp verder uitdraagt.

Na meerdere branden, waarna het kasteel weer werd opgebouwd, is het tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1945 door de Engelsen gebombardeerd, in de veronderstelling dat er nog Duitsers in het kasteel verbleven. Het werd zodanig vernietigd dat de familie op dat moment geen mogelijkheden meer zag om het te herbouwen. De restanten van het kasteel werden gebruikt om andere monumentale gebouwen in Nederland na de oorlog te restaureren.
Meer dan 50 jaar heeft de natuur zijn invloed gehad op het kasteel en was de gracht erom heen gevuld met puin en oorlogsrestanten zoals munitie etcetera.
In 2004 werd d.m.v. subsidies van diverse instanties en eigen geld van de familie, besloten om te beginnen aan de consolidatie van de overblijfselen. Het bedrif AVG uit Gennep kreeg de opdracht om de gracht uit te diepen, hetgeen niet geheel zonder gevaar was, en er werden diverse munitie en gebruiksvoorwerpen uit het vroegere kasteel naar boven gehaald. Ook werden de gracht muren weer zichtbaar van het kasteel. De bouwfirma Eijssen uit Geijsteren heeft met twee medewerkers 8 jaar gewerkt om het kasteel ,in de situatie van midden jaren vijftig van de 20e eeuw te consolideren. Zo werden bijvoorbeeld de stenen apart gebakken in een steenfabriek te Maaseik in België, en werden gevonden overblijfselen weer geďntegreerd in de verbouwing. Doordat men maar met twee personen aan de herbouw werkte kon men dagelijks goed afstemmen wat voor werk die dag gedaan diende te worden.

In juni 2012 werden de werkzaamheden voltooid en kan men goed zien wat de contouren van het kasteel, met daarop de ronde toren en de ingangspoort , zijn geweest. Het is een uniek terrein geworden, waar in de toekomst mogelijk meerdere culturele activiteiten kunnen plaatsvinden.
Door het beheer van het Landgoed in een juiste juridische vorm te gieten is het voor de toekomstige generaties gewaarborgd en bezit Noord-Limburg een parel van natuur en historie.

 



Een tot aan de nok gevulde zaal...


Baron De Weichs de Wenne

Verslag: Arie Snellen.


Terug


Start