Avondwandeling door Griendtsveen.


Gehouden op Woensdag 6 juli 2011 onder begeleiding van de heer Wien van Mullekom.

Ongeveer 90 belangstellenden verzamelden zich op deze mooie zomeravond voor de St. Barbara kerk in Griendtsveen. Helaas had een gids zich op het laatste moment afgemeld en stond de heer Wien van Mullekom er alleen voor. Maar daar zullen de aanwezigen achteraf geen spijt van hebben gehad. Nu kon iedereen gedurende de twee uur durende tocht niet alleen genieten van de schitterende natuur en de fraaie doorkijkjes in dit mooie dorp, maar ook van de boeiende verhalen over het leven in deze peelkolonie, die de heer van Mullekom over de aanwezigen uitstrooide. Begonnen werd met een bezichtiging van de kerk, men kon plaats nemen in de kerkbanken, en van de glas-in-loodramen van Charles Eijck. De heer van Mullekom schilderde nog even kort de ontstaansgeschiedenis van het dorp. Dit was een korte herhaling van de lezing die hij in februari na afloop van de jaarvergadering in Horst heeft gehouden. Daarna begon de rondwandeling. Tijdens de diverse stops nam van Mullekom plaats op een bank of een tafel en vertelde over een gebouw of plek waar we langs waren gekomen of die net in het zicht lag. Zo passeerden we de oude turfstrooiselfabriek, de grote villa, Villa Sphagnum, met zijn vier oprijlanen, de kleine villa, Villa Erica, de grote boerderij, de apostelwoningen, de bakkerij, de slagerij en de oude haven. Veel van de gebouwen zijn ontworpen door architect L. Kooken uit Eindhoven. Tussendoor kreeg men de verhalen te horen over de heer Jan van de Griendt, de stichter van de "Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel", later omgedoopt in "Maatschappij Helenaveen", en van het dorp Griendtsveen zelf. Maar ook over de vrouw van Jan van de Griendt, die op een zeer sociale manier zorgde voor het wel en wee van de inwoners van Griendtsveen. Staande voor een van de peelwoningen vertelde de heer van Mullekom over het dagelijkse leven in zo’n kleine woning waar soms gezinnen met acht tot tien, of nog meer, kinderen in woonden. Bij veel van die woningen hoorde een stukje grond zodat de bewoners hun eigen groenten konden kweken.
In de hoogtijdagen van de turffabrieken werkten er 2200 mensen. Na de stopzetting van de fabricage bleef er voor Griendtsveen alleen maar een woonfunctie over. Nu wonen er nog 550 mensen. De rondwandeling eindigde om 21.00 uur bij het standbeeld van Eduard van de Griendt, de zoon van de oude Jan waar de heer van Mullekom iedereen bedankte voor zijn of haar aanwezigheid en belangstelling. Op zijn beurt werd de heer Mullekom door de secretaris bedankt voor zijn gedreven bijdrage aan het slagen van deze mooie zomeravondwandeling. Dit werd door de aanwezigen met applaus ondersteund.
Daarna zijn nog sommige deelnemers naar het graf van Toon Kortooms, achter de kerk, gaan kijken. De avond werd afgesloten op het terras van herberg “De Morgenstond”



Verslag: Jan Vissers.


Terug


Start