Excursie Luik

10 April 2010

Met de programmapunten:

- Het nieuwe TGV station van Calatrava
- Het prinsbisschoppelijk paleis, het "Palais des Princes-Evêques"
- Het museum "Grand Curtius"
 

Met een tot op de laatste zitplaats gevulde – extra grote – bus ging het gezelschap van LGOG Kring Ter Horst op deze zaterdag 10 april op reis naar "de vurige stede", Luik. De zon scheen volop, het zou een mooie dag worden volgens de weerkundigen. En zij hebben meer dan gelijk gekregen! Niet alleen het weer was mooi, ook de excursie is voortreffelijk verlopen.
Iets over half tien, keurig op tijd, kwamen we aan op onze eerste bestemming, Brasserie L'Orient Express. Deze uitspanning ligt recht tegenover het nieuwe TGV-station van Calatrava. De reisleiding had hier voor iedereen koffie met een "Franse" versnapering geregeld: de bevestiging was op een bierviltje gedaan... Ondanks deze, voor Nederlandse begrippen, vreemde manier van zaken doen, klopte alles perfect: de koffie werd – per kopje – vers gezet en er was voor iedereen wel wat, alhoewel de croissants geliefder leken dan de pains au chocolat.
Aansluitend aan de koffie/thee zijn we onder leiding van twee gidsen het nieuwe station gaan bekijken: een boeiende Nederlandstalige uitleg werd gegeven die nog extra bovenop de papieren uitleg kwam. We wandelden, onder een lekker zonnetje, door de gebouwen en over de perrons. We zagen hoe Luik weer langzaam herrijst uit de as van zijn grauwe verleden.
De gidsen waren zo enthousiast dat de tijd een beetje begon te knijpen. We zijn daarom snel om kwart over elf de bus ingestapt en toen naar het Palais des Princes-Evêques gereden, het Prinsbisschoppelijk paleis aan de Place Saint-Lambert. Dankzij bemiddeling van de Belgische Ambassade/Awex/Province de Liège kregen we aldaar opnieuw een rondleiding in het Nederlands aangeboden. En het werd opnieuw een interessant rondleiding met niet alleen een blik op de binnenplaats, maar ook een excursie door de salons en de ruimtes van de provinciale gouvernement. Bijzonder interessant, maar de foto's spreken voor zich.
De lunch werd door iedereen op eigen wijze ingevuld: het bood de mogelijkheid om Luik eventjes op eigen gelegenheid te bekijken want om kwart voor drie was de volgende rondleiding in het vernieuwde museum Le Grand Curtius, dat net een jaar geleden geopend is. Daar stonden maar liefst drie gidsen op ons te wachten. Vol verve toonden zij ons een klein deel van de verzameling; het complex is te groot en de collectie te veel omvattend om alles te zien. Hier moeten we zeker een keer op eigen gelegenheid teruggaan! Menige excursieganger voelde de voeten na de rondleiding die in sommige gevallen tot twee uur geduurd had, zo enthousiast was iedereen.
Tot zes uur was er nog tijd om individueel de stad en/of de winkels te bekijken. Hierna vertrok de bus vanuit een zonnig Luik en gingen we aan onze tocht naar Horst terug beginnen. Dankzij de tunnels van de A73 waren we snel door Midden-Limburg heen en konden we iets over half acht allemaal uitstappen van een geweldig en een geweldig mooi dagje uit naar Luik. Speciaal een woord van dank aan de medewerking van de Agence Wallonne pour l'Export AWEX die veel van de gidsen mogelijk hebben gemaakt en ons zelfs hebben aangeboden!
 


Koffie in de Brasserie "L'Orient Express"


Orderbevestiging van de Brasserie "L'Orient Express"


Het nieuwe TGV-station van Calatrava


Het "Palais des Princes-Evêques", het prinsbisschoppelijk paleis


De vergaderzaal van het provinciebestuur van de provincie Luik.


Het vernieuwde museum "Le Grand Curtius"


En even onder de prille lentezon op het terras in hartje Luik


Terug


Start