Excursie naar het stadhuis van Venlo

16 mei 2009

Op zaterdag 16 mei heeft de kring Ter Horst van het LGOG een korte excursie gemaakt naar het stadhuis van Venlo. In 2007 is het stadhuis geheel gerenoveerd en dat leek het bestuur een goede aanleiding dit stadhuis in renaissancestijl te bezoeken. Met een kleine groep belangstellenden volgden we de gids….
Tijdens de rondleiding werd uiteraard in het kort de geschiedenis geschetst. Op de eerste kaarten van Venlo staat een kerkachtig gebouw (woontoren met ridderzaal ?) aangegeven, dat toebehoorde aan ridder Gerart van Boicholt, die het aan de stad heeft verkocht, kort nadat Venlo stadsrechten kreeg 1343. De schepenen van Venlo vergaderden nadat Venlo stadsrechten kreeg namelijk eerst bij de schepenen thuis. Het vermoeden bestaat dat Van Boicholt zijn huis niet wilde verkopen. Het huidige gebouw is gebouwd tussen 1597 en 1601 (muurankers aan de voorzijde met 1598). Bij de gevel sluiten twee ongelijke hoektorens aan. De trappen en het bordes zijn een toevoegsel uit 1609. Het baldakijn werd aangebracht in 1735. In 1880 bleek dat de pleisterlaag één geheel was geworden en was restauratie noodzakelijk. De Tweede Wereldoorlog heeft het stadhuis op wonderbaarlijke wijze nagenoeg ongeschonden overleefd. Het huidige gebouw heeft geen pleisterwerk maar sierlijke baksteen en sierbanden van steen.
Oorspronkelijk heeft de begane grond van het stadhuis als markthal gediend. Ook de waag was hierin gehuisvest; er waren rondom ingangen en de zoldering rustte op vier Toscaanse zuilen. Bovenin de voorgevel bevinden zich vier medaillons met afbeeldingen van beroemde Venlonaren, de klokkengieter Jan van Venlo, de humanist Erycius Puteanus, de penningkundige en etser Hubert Goltzius en de kunstschilder Jan van Cleef (er is een fout gemaakt bij het maken van de medaillons waarbij Hubert Goltzius is verwisseld met zijn neef Hendrick). De glas-in-lood ramen zijn voorzien van familiewapens van vroegere stadsbestuurders. Het interieur bevat een groot aantal kunstschatten, zoals de beroemde Adam en Eva-klok uit 1716 en het prachtige goudleren behang uit 1734 in de kamer van Burgemeester en Wethouders. In het stadhuis bevindt zich ook de raadszaal. Voor de rest heeft het gebouw een representatieve functie.
Na het bezoek aan het stadhuis werd nog nagenoten van een kopje koffie met gebak in het nabijgelegen café Central.


Het oude raadhuis van Venlo


De ontvangstruimte


Het familiewapen van de familie Beckers


De zaal naar het bordes


Sint Maarten, patroon van de stad


De kamer van B&W


Flujas en Guntrud, reuzen van de stad Venlo



(Een deel van) de excursiegroep met gids in de raadszaal


Terug


Start