Kleine excursie naar "Het Museum van de Vrouw"
te Echt

30 december 2008

Vanaf het parkeerterrein bij de “Merthal” vertrokken we tijdens de kerstvakantie met 19 personen naar de tentoonstelling “Douw Douw Kiendje “ in het “Museum van de Vrouw” in Echt. We werden ontvangen met koffie en echte Limburgse vlaai.
Het museum, onder leiding van mevrouw Annie Schröder verzamelt objecten welke te maken hebben met het leven van de vrouw in Limburg vanaf de 19e eeuw tot op heden.
De tentoonstelling die wij bezochten behandelt de gebruiken die samenhangen met de geboorte en het doopsel vanaf ongeveer 1850 tot op heden. De levensloop, “De trap des ouderdoms”, is het basisverhaal ven het Museum
van de Vrouw. “Douw Douw Kiendje” is de titel van een eeuwenoud wiegeliedje.
We zien hoe in de loop der tijden o.a. de babyuitzet werd samengesteld, wie wat hoorde te doen, etc.
De taak en uitrusting van de verloskundige en de kraamverzorgster werden belicht en vervolgens werden kraamkamers uit de diverse standen in verschillende tijden tentoon gesteld, waarin heel duidelijk de veranderende gewoontes en levensstijl naar voren kwamen.
Kleding, verzorging van de baby, kinderwagens, speelgoed, bijgeloof, geneesmiddeltjes, kraamcadeautjes, enz. kwamen aan bod. Verder was er een afdeling met voorwerpen en gebruiken rond het doopsel en de Eerste Heilige Communie.
De zeer deskundige gids, mevrouw Annie
Schreuders, conservator van het museum, leidde ons door de tentoonstelling en vertelde heel veel wetenswaardigheden en eigen belevenissen over hetgeen we bezichtigden. Zoals bijvoorbeeld ook de betekenis van het aloude gezelschapsspel Ganzenbord dat de levensloop van de mens uitbeeldde.
Het was een interessante en vooral ook een gezellige middag."Het Museum van de Vrouw" in Echt


Terug


Start