Lezing: "De meidagen van 1940 en de bevrijding van de gemeenten Sevenum en Horst"

Deze lezing werd gehouden door de heer Hans Steenmetz
Op woensdag 11 april 2007


De heer Steenmetz tijdens zijn betoog

Lezing op 11 april 2007 met als onderwerp: Wat gebeurde
er in de meidagen van 1940 en hoe verliep de bevrijding van onze beide gemeenten in 1944?

De lezing werd gehouden door Hans Steenmetz uit Horst. Hij is oud beroepsmilitair en hij heeft, voor en na zijn pensionering, een uitvoerige studie gemaakt over de bevrijding van Noord Limburg. Daarbij heeft hij veel contacten gehad met de bevrijders zelf, militairen van de 15e Schotse divisie en van de 3e en 11e pantserdivisie. Ook heeft hij veel legerarchieven uit Nederland en Engeland geraadpleegd. Aan de hand van kaarten en foto’s gaf hij een uitvoerige beschrijving geven van de gebeurtenissen.

Op de eerste plaats de meidagen van 1940. Hoe verliep de inval van de Duitsers? We hebben allemaal gehoord van het “Venlo-Incident”. Marcel Hogenhuis heeft hierover op 8 november 2004 voor LGOG kring Ter Horst een lezing gehouden. Maar hoe was het met de verdediging in onze streek gesteld en hoe verliepen de meidagen van 1940 in onze streek?
Veel heftiger waren de dagen en weken in november 1944. Na D-Day, op 6 juni 1944 op de stranden van Normandie, trokken de geallieerde troepen Europa binnen. Als gevolg van de operatie Market Garden, waarbij de troepen vanaf de zuidgrens van Nederland via de bruggen naar Arnhem wilden trekken, kwamen ze ook in onze omgeving. Door de Peel trokken de troepen via de routes AYR en SKYE naar Sevenum en vervolgens naar Horst. Op 22 november 1944 werd Sevenum bereikt. Op dezelfde dag waren er, rond 16.00 uur, ook al verkenners in Horst. Op 23 november trokken de troepen definitief Horst binnen.
Hoe verliep de doortocht door onze gemeenten, en door geheel Noord-Limburg, maar ook het aantal slachtoffers dat er viel en de schade die werd aangericht. Dit alles werd uitvoerig toegelicht tijdens deze lezing.

 


Terug


Start