Wintercursus 2006/2007: “De Schilderkunst in Limburg” door de heer H. Balk


LGOG kring Ter Horst organiseerde in het winterseizoen 2006/2007 een wintercursus met als thema “De schilderkunst in Limburg”. De cursus werd gegeven door de heer Harry Balk uit Weert. Hij is tekenleraar en leraar CKV (Culturele en Kunstzinnige vorming) in het voortgezet onderwijs. Na de Pedagogische Academie te Maastricht heeft hij de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg gevolgd.
 Op vier woensdagavonden, 17 en 24 januari 7 en 28 februari, hebben de vijfentwintig cursisten kunnen genieten van een zeer inspirerende inleider, die ondersteund door de nieuwste projectietechniek, hen een blik gaf op de wereld van de schilderkunst.
Zelf gaf hij deze cursus de ondertitel: “Limburgse Schilders, Schilders in Limburg”. De schilders werden in een breder perspectief geplaatst.
Welke invloeden en stromingen zijn kenmerkend voor hun schilderkunst. Wat hebben de schilders betekend voor de maatschappij. Welke verbanden zijn er te vinden tussen Limburgse kunst en kunststromingen in de wereld. Wat raakt ons in een schilderij. Welke ontwikkelingen maakten de schilders door.
Al deze facetten kwamen aan de orde, niet door dit aan de cursisten voor te kauwen, maar door onbevangen, intensief en analyserend te kijken naar een schilderij of naar twee overeenkomstige of juist tegengestelde schilderijen. Daarna werden meningen en commentaar gevraagd van de cursisten.
Zo kwamen vele Limburgse schilders aan de orde en kregen de cursisten een goed beeld van de schilders in Limburg en van een levendig cultureel leven in onze provincie.
Bij de evaluatie kwam dan ook naar voren dat dit zeer interactief en inspirerende bijeenkomsten waren geweest waar men veel had geleerd. Het was interessant en zeer de moeite waard geweest. Op deze wijze zou men graag in de toekomst nog meer een kijk op de kunst of op een kunstenaar willen hebben.
De heer H. Balk was hier zeker toe bereid en de vertegenwoordiger van het bestuur zal deze suggestie bij het bestuur inbrengen.
Al met al een zeer geslaagde cursus.

(Verslag: Jan Kurver)


 

 


Terug


Start