Excursie "Fliegerhorst Venlo"

Een middagexcursie onder begeleiding van drs. Marcel Hogenhuis

10 juni 2006

Naar aanleiding van een lezing over vliegveld Venlo – op 31 januari 2006 – door de heer drs. M. Hogenhuis, werd op 10 juni een excursie naar het vliegveld georganiseerd. Een tamelijk grote groep trotseerde de temperaturen en luisterde aandachtig naar de uitleg van de inleider.

Het bijna 1800 ha grote vliegveld werd in maart 1941, nog voor haar bouwkundige voltooiing, operationeel. Dit en het gegeven dat de logistieke en administratieve diensten van vliegveld Venlo pas geruime tijd later tot stand kwamen, toont de haast van de Luftwaffe om het Ruhr-gebied te beschermen tegen frequenter wordende Britse luchtaanvallen.

Zowel aan Duitse als aan Nederlandse kant werden de overblijfselen bekeken. Tevens werd aan de hand van die restanten het verleden gereconstrueerd: aan sommige huizen is nog te zien dat ze dienst deden als hangar of als kantine voor het personeel.

De verkeerstoren, nu in gebruik bij een plaatselijke klimvereniging , is nog te zien maar ligt momenteel helemaal verscholen in de bosjes.

Onderweg werd in de Leuther Mühle nog genoten van een kopje koffie met gebak. Hierna ging de reis verder op het Nederlandse gedeelte van het vliegveld. Een deel van de start- en landingsbanen is nog in gebruik door de Venlose zweefvliegers. Omdat het prima weer was, hebben we verschillende zweefvliegers nog in actie kunnen zien.


 


Marcel Hogenhuis geeft een uitgebreide toelichting bij een dienstgebouw dat is omgebouwd tot woonhuis
 

 


Vlak bij dit woonhuis staan de resten van het officiersgebouw. We bevinden ons op Duits grondgebied

 


Een hangar op Duits grondgebied

 

 


Onderweg stoppen we even bij een goed bewaarde sluis in het "Grand Canal du Nord", een nimmer voltooid project uit de Napoleontische tijd. Het kanaal moest een verbinding worden tussen de Rijn en de Schelde-Maas

 


Natuurlijk is er tijd voor koffie met gebak bij de "Leuther Mühle"

 


De verkeerstoren die zich aan de rand van Venlo bevindt is inmiddels een rijksmonument

 


Terug


Start